Muszle

  • Małże - Sercówka Pospolita

    Małże - Sercówka Pospolita

    Cerastoderma glaucum.

     

    Zasięg występowania tego gatunku pokrywa się z zasięgiem sercówki jadalnej (Cerastoderma edule) – północno-wschodni Ocean Atlantycki i morza europejskie, m. in. Morze Śródziemne i Morze Bałtyckie. Powierzchnia skorupki biała lub żółtawobiała, z licznymi żeberkami, falistymi w przekroju i promieniście rozchodzącymi się od szczytu. W najmłodszej części muszli żeberkowanie jest także obecne wewnątrz. Muszla cienka lecz dzięki wzmacniającym żeberkom mocna, wapienna i dlatego nieprześwitująca. W Bałtyku gatunek powszechny. Muszle często spotyka się na brzegu morza. W populacjach bałtyckich osiąga 30 mm długości, 25 mm szerokości i 20 mm grubości. Dorosłe osobniki żyją na dnie, natomiast młode są spotykane na roślinach, czasami przyczepione bisiorem.

  • Małże Amande

    Małże Amande

    Glycymeris glycymeris.

     

    Występują w północno-zachodnim Atlantyku i Morzu Śródziemnym.  Muszla małży amande jest płaska, okrągła i bardzo gruba.
    Ma zabarwienie białe z brązowymi cętkami. Średnica ich muszli dobiega do 8 cm. Zamieszkują piaszczyste podłoża, zagrzebane na głębokości do 20m. Mięso jest białoróżowe, lekko twarde, o wyraźnym posmaku jodu.

     

  • Małże Holenderskie 60/75 siatka

    Małże Holenderskie 60/75 siatka

    Mytilus Galloprovincialis.

    Małże szeroko rozprzestrzenione w morzach półkuli północnej z wyjątkiem strefy arktycznej. Ciało małża jest spłaszczone z dwóch stron. Twarda muszla małża ma odcienie granatowe, niebieskie, fioletowe, a nawet brązowe. Natomiast jadalne mięso zazwyczaj jest koloru kremowego lub pomarańczowego. Muszla składa się z 2 wydłużonych połówek o jednym końcu zaokrąglonym, drugim zwężonym, w kształcie trójkątnego klina. Wielkość muszli waha się w granicach 5-15cm.

  • Małże holenderskie MAP

    Małże holenderskie MAP

    Mytilus Galloprovincialis.

     

    Małże  szeroko rozprzestrzenione w morzach półkuli północnej z wyjątkiem strefy arktycznej. Ciało małża jest spłaszczone z dwóch stron. Twarda muszla małża ma odcienie granatowe, niebieskie, fioletowe, a nawet brązowe. Natomiast jadalne mięso zazwyczaj jest koloru kremowego lub pomarańczowego. Muszla składa się z 2 wydłużonych połówek o jednym końcu zaokrąglonym, drugim zwężonym, w kształcie trójkątnego klina. Wielkość muszli waha się w granicach 5-15cm.

  • Małże Nożence 12 cm

    Małże Nożence 12 cm

    Ensis Directus.

     

    Małże nożeńce żyją we wszystkich strefach geograficznych, wyłącznie w środowisku wodnym. Większość gatunków zasiedla przybrzeżne płycizny
    w wodach morskich. Tam często stanowią główny element fauny dennej. Mniej licznie występują w głębinach morskich i w wodach słodkich lub słonawych. Ciało małża składa się z tułowia  i nogi. Jest pozbawione głowy, szczęki i tarki. Skorupa podłużna koloru jasno brązowego. Mięso jest delikatne o charakterystycznym smaku.

  • Małże Sercówki

    Małże Sercówki

    Callista Chione.

     

    Gatunek małża z rodziny sercówkowatych. Występuje w północno-wschodnim Oceanie Atlantyckim i w morzach europejskich, m. in. w Morzu Śródziemnym i Morzu Bałtyckim. Ciało małża składa się z tułowia (zwanego workiem trzewiowym) i nogi. Jest pozbawione głowy, szczęki i tarki. Małże pełzają, żyją w dnie, ryją, pływają lub przytwierdzają się bisiorem do podłoża. Ciało małża składa się z tułowia  i nogi. Jest pozbawione głowy, szczęki i tarki. Sercówki są mięczakami skrytymi
    w dwuczęściowej owalnej muszli, pokrytej promieniście żeberkami, której części połączone są wiązadłem w pobliżu spiczastego wierzchołka. Zewnętrzna powierzchnia muszli jest piaskowo-brązowa, z głębokimi plamami jasnej czerwieni, natomiast wnętrze żółto-fioletowe. Mięso ma wyrazisty, morski smak.

  • Małże Św. Jakuba ( Przegrzebki) całe

    Małże Św. Jakuba ( Przegrzebki) całe

    Pecten Jacobaeus.

     

    Małże morskie żyjące w strefie przybrzeżnej. Często też hodowane. Ciało małża składa się z tułowia  
    i nogi. Jest pozbawione głowy, szczęki i tarki Kremowa muszla ma długość około 15cm, jest kolista z promieniście rozchodzącymi się na powierzchni żeberkami. Mięso przegrzebków jest jędrne, charakteryzuje się żółtą barwą i cylindrycznym kształtem. Ma ono bardzo delikatny smak. Mogą być spożywane na surowo, po wcześniejszym skropieniu ich sokiem z cytryny. Nadają się również do gotowania, grillowania, zapiekania oraz marynowania. Mięso może stanowić składnik szaszłyków lub sałatek.

     

     

  • Małże Św. Jakuba ( Przegrzebki) mięso 1kg

    Małże Św. Jakuba ( Przegrzebki) mięso 1kg

    Pecten Jacobaeus.

     

    Małże morskie żyjące w strefie przybrzeżnej. Często też hodowane. Ciało małża składa się z tułowia  
    i nogi. Jest pozbawione głowy, szczęki i tarki Kremowa muszla ma długość około 15cm, jest kolista z promieniście rozchodzącymi się na powierzchni żeberkami. Mięso przegrzebków jest jędrne, charakteryzuje się żółtą barwą i cylindrycznym kształtem. Ma ono bardzo delikatny smak. Mogą być spożywane na surowo, po wcześniejszym skropieniu ich sokiem z cytryny. Nadają się również do gotowania, grillowania, zapiekania oraz marynowania. Mięso może stanowić składnik szaszłyków lub sałatek.

     

     

  • Małże Św. Jakuba ( Przegrzebki) mięso 2kg

    Małże Św. Jakuba ( Przegrzebki) mięso 2kg

    Pecten Jacobaeus.

     

    Małże morskie żyjące w strefie przybrzeżnej. Często też hodowane. Ciało małża składa się z tułowia  
    i nogi. Jest pozbawione głowy, szczęki i tarki Kremowa muszla ma długość około 15cm, jest kolista z promieniście rozchodzącymi się na powierzchni żeberkami. Mięso przegrzebków jest jędrne, charakteryzuje się żółtą barwą i cylindrycznym kształtem. Ma ono bardzo delikatny smak. Mogą być spożywane na surowo, po wcześniejszym skropieniu ich sokiem z cytryny. Nadają się również do gotowania, grillowania, zapiekania oraz marynowania. Mięso może stanowić składnik szaszłyków lub sałatek.

  • Małże Św. Jakuba ( Przegrzebki) połówki

    Małże Św. Jakuba ( Przegrzebki) połówki

    Pecten Jacobaeus.

     

    Małże morskie żyjące w strefie przybrzeżnej. Często też hodowane. Ciało małża składa się z tułowia  
    i nogi. Jest pozbawione głowy, szczęki i tarki Kremowa muszla ma długość około 15cm, jest kolista z promieniście rozchodzącymi się na powierzchni żeberkami. Mięso przegrzebków jest jędrne, charakteryzuje się żółtą barwą i cylindrycznym kształtem. Ma ono bardzo delikatny smak. Mogą być spożywane na surowo, po wcześniejszym skropieniu ich sokiem z cytryny. Nadają się również do gotowania, grillowania, zapiekania oraz marynowania. Mięso może stanowić składnik szaszłyków lub sałatek.

  • Małże Venus Hiszpańskie

    Małże Venus Hiszpańskie

    Venus verrucosa.

     

    Przedstawiciele mięczaków, o dwustronnych muszlach połączonych centralnym zamkiem. Najbardziej w Europie rozpowszechniony gatunek z rodziny Venus. Występuje zagrzebana w piasku, w strefie płytkiej wody. Na powierzchni brązowo-czerwonej muszli o średnicy 3,5-8 cm występują koncentryczne pierścienie, które ułatwiają temu małżowi zakopanie się w piasku. Delikatny smak, średni stopień wilgotności, jędrne mięso. Konsumowane jest często w stanie surowym lub serwowane na ciepło na wiele sposobów.

  • Małże Venus Pasiaste

    Małże Venus Pasiaste

    Venus Gallina.

     

    Przedstawiciele mięczaków, o dwustronnych muszlach połączonych centralnym zamkiem. Najbardziej w Europie rozpowszechniony gatunek z rodziny Venus. Występuje zagrzebana w piasku, w strefie płytkiej wody. Na powierzchni brązowo-czerwonej muszli o średnicy 3,5-8 cm występują koncentryczne pierścienie, które ułatwiają temu małżowi zakopanie się w piasku. Delikatny smak, średni stopień wilgotności, jędrne mięso. Konsumowane jest często w stanie surowym lub serwowane na ciepło na wiele sposobów.

     

  • Małże Venus Włoskie

    Małże Venus Włoskie

    Venus verrucosa.

     

    Przedstawiciele mięczaków, o dwustronnych muszlach połączonych centralnym zamkiem. Najbardziej w Europie rozpowszechniony gatunek z rodziny Venus. Występuje zagrzebana w piasku, w strefie płytkiej wody. Na powierzchni brązowo-czerwonej muszli o średnicy 3,5-8 cm występują koncentryczne pierścienie, które ułatwiają temu małżowi zakopanie się w piasku. Delikatny smak, średni stopień wilgotności, jędrne mięso. Konsumowane jest często w stanie surowym lub serwowane na ciepło na wiele sposobów.

     

     

     

  • Ostrygi Fin de Belon 14/15

    Ostrygi Fin de Belon 14/15

    Crassostrea Gigas.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi 12szt nr2

    Ostrygi 12szt  nr2

    Ostreidai.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi 12szt nr0 Extra

    Ostrygi 12szt nr0 Extra

    Ostreidai.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi 12szt nr1

    Ostrygi 12szt nr1

    Ostreidai.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi 12szt nr3

    Ostrygi 12szt nr3

    Ostreidai.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi 25szt

    Ostrygi 25szt

    Ostreidai.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi 50szt

    Ostrygi 50szt

    Ostreidai.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi Francuskie 6/8

    Ostrygi Francuskie 6/8

    Crassostrea Gigas.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi francuskie a vista 11/15

    Ostrygi francuskie a vista 11/15

    Crassostrea Gigas.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi Holenderskie 11/15

    Ostrygi Holenderskie 11/15

    Crassostrea Gigas.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi holenderskie 3kg

    Ostrygi holenderskie 3kg

    Crassostrea Gigas.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Ostrygi nr 2 24szt

    Ostrygi nr 2 24szt

    Crassostrea Gigas.

     

    Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego – wzdłuż wybrzeży Europy (stąd spotykana czasem nazwa ostryga europejska), od Norwegii po okolice Maroko – oraz w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Morze Czarne. W latach 40. i 50. XX wieku została celowo introdukowana w zachodniej części Atlantyku, gdzie utworzyła trwałe populacje u wybrzeży Ameryki Północnej.

  • Małże Vongole

    Małże Vongole

    Tapes semidecussatus.

     

    Gatunek występujący w Morzu Śródziemnym. Ciało małża składa się z tułowia (zwanego workiem trzewiowym) i nogi. Jest pozbawione głowy, szczęki i tarki. Małże pełzają, żyją w dnie, ryją, pływają lub przytwierdzają się bisiorem do podłoża. Skorupa von goli jest koloru jasnobrązowego. Kształtem zbliżone do małży sercówek. Mięso delikatne o charakterystycznym, morskim smaku.

     

  • Małże Włoskie

    Małże Włoskie

    Mytilus Galloprovincialis.

     

    Małże włoskie szeroko rozprzestrzenione w morzach półkuli północnej z wyjątkiem strefy arktycznej. Ciało małża jest spłaszczone z dwóch stron. Twarda muszla małża ma odcienie granatowe, niebieskie, fioletowe, a nawet brązowe. Natomiast jadalne mięso zazwyczaj jest koloru kremowego lub pomarańczowego. Muszla składa się z 2 wydłużonych połówek o jednym końcu zaokrąglonym, drugim zwężonym, w kształcie trójkątnego klina. Wielkość muszli waha się w granicach 5-15cm.

  • Rozkolec Farbiarski

    Rozkolec Farbiarski

    Murex brandaris.

     

    Rozkolce to bardzo liczna rodzina skupiająca blisko 400 gatunków podzielonych na około 20 rodzajów. Zamieszkują wody morskie całego świata, od równika po umiarkowaną strefę klimatyczną (głównie dzielnica Indopacyfiku i Panamy).

    Istnieje duża rozpiętość kształtów i wielkości. Muszle są przeważnie grubościenne, ze spiczastą skrętką. Powierzchnia zewnętrzna jest misternie pokryta kolcami, palmiastymi wyrostkami, guzami. Z reguły na powierzchni skrętki widać rozmieszczone w regularnych odstępach zgrubienia kolabralne (zgodne z kształtem linii wzrostu muszli) – ślady istnienia wcześniejszych ujść.